Help een huilbaby! Wat te doen als je een huilbaby hebt.

In deze blogpost gaan we het over iets hebben waar we eigenlijk allemaal hopen NOOIT mee in aanraking te komen, althans niet bij je eigen kindje. Eigenlijk ook niet bij anderen want een huilbaby (kindje wat heel veel en heel hard huilt) gun je niemand. Maar wat is er met deze kindjes aan de hand? Waarom huilen ze zo veel? Wat kun je het beste doen? Dat lees je in deze post.

Drie uur per dag huilen

Maar wanneer is een kindje dan een huilbaby? Wanneer een kindje meer dan drie uur (DRIE!!) per dag huilt spreken we van een huilbaby. Dit is uiteraard niet onafgebroken. Vaak vertellen ouders ook dat het niet zachtjes huilen is maar al snel ruim drie uur per dag of meer krijsen. Naast dat deze kindjes heel veel huilen geven ze ook geen tekenen van communicatie. Ze maken vaak geen contact, en zijn zeer moeilijk te troosten. Vaak gaan deze kindjes zich overstrekken, worden een plank als ze gedragen worden en ‘stribbelen tegen’.

Lees ook: Huilen, wat zegt het over je kindje en waarom huilen ze?

Dit doen kindjes niet voor niks, meestal is er bij een huilbaby wel meer aan de hand. Denk bijvoorbeeld aan (verborgen) reflux, koemelkallergie, slaapproblemen, bewegingsonrust in de slaap, erge honger ondanks dat het kindje voldoende borstvoeding lijkt te drinken, en mogelijke problemen binnen het gezin.

Huilen baby
Huilen baby

Don’t worry!

Het is goed om je te realiseren dat je niet alleen bent en dat het echt beter wordt! Wanneer je kindje zo ontzettend veel huilt is het belangrijk om een huildagboek bij te gaan houden, soms lijkt het alsof je kindje heel veel huilt maar als je het dan op gaat schrijven blijkt het maar anderhalf of twee uur te zijn. Elk consultatiebureau heeft een mooi schema welke je kunt invullen om het huilgedrag van je kindje in kaart te brengen.

Patroon herkenning



Door het in kaart brengen van het huilgedrag  kun je soms een patroon herkennen in het huilen, bijvoorbeeld binnen een half uur na de voeding of juist anderhalf uur na de voeding. Dit kan dan op die manier soms al duidelijkheid wijzen waarom je kindje zo veel huilt. Misschien is de borstvoeding te ‘waterig’ en krijg je kindje onvoldoende voedingsstoffen binnen of kan je kindje niet tegen melk en zorgt dat voor buikpijn? Het is goed om wanneer je een patroon denkt te herkennen je dit met het consultatiebureau bespreekt zodat ze met je mee kunnen denken hoe dit op te lossen. Ook wanneer je kindje alleen huilt als het vlak ligt maar wanneer het bijvoorbeeld in de maxicosi zit het niet huilt is dit goed om met het consultatiebureau te bespreken.

Huilgedrag baby
Huilgedrag baby

Sowieso is het altijd verstandig om wanneer je kindje veel huilt dit te bespreken met het consultatiebureau. Als new mom en new dad komt er een punt dat je er doorheen zit en als je dan nog moet beginnen met hulp vragen komt het voor jou eigenlijk een beetje te laat en raakt je geduld snel op. Zeg nou niet, nee ik trek wel aan de bel als ik het zelf echt niet meer trek, dan ben je te laat! Echt! Er zijn veel redenen van huilen en ook heel veel oplossingen en het CB en andere zorgprofessionals zijn er niet voor niks,  zij kunnen je vaak met heel eenvoudige tips  goed op weg helpen.

Geef een antwoord