Waarom overstrekken kinderen en wat kun je hier aan doen

We kennen ze allemaal wel, die kindjes die zich alleen maar laten hanteren als een ‘plank’. Deze kindjes zijn niet goed te dragen en wurmen en mieren soms net zo lang tot ze ervoor zorgen dat ze bijna uit je handen vallen. Waarom doen deze kinderen dit? Je leest het in dit artikel.

Wat gebeurt er?

Bij kinderen die overstrekken is er vaak ‘iets’ aan de hand. Ze hebben honger, zijn moe, voelen zich niet lekker, vieze broek, enzovoort. Overtrekken is een manier om ons te laten weten dat er iets niet in orde is en dat er naar een oplossing gezocht moet worden.

Waarom?

Waarom gaan kinderen nou juist overstrekken en maken ze zich niet kleiner? Strekken is iets waar kinderen vanaf de geboorte al wel redelijk goed in zijn. Je moet het eigenlijk zien alsof je 2 kanten van spieren hebt, een voor en een achterkant. We noemen dit een keten. Je hebt de buig keten en de strekketen.

Lees ook: wat te doen als je kindje een huilbaby is.

Pasgeborene liggen veel op hun rug in box, bed of op een speelkleed. Dit betekent dat de zwaartekracht hard aan de trekt. Wanneer jij dan je buigketen in wil zetten, de spieren aan de voorkant, moet je tegen de zwaartekracht in bewegen. Wanneer je zou strekken en dus met de achterkant aan kunt spannen helpt de zwaartekracht je zelfs een beetje mee.

Dit is precies de reden dat kinderen vaak sneller sterker worden in strekken dan in buigen.

Overstrekken

Wanneer een kindje verdrietig is komt er een hele boel bij kijken. Vooral veel geluid, maar ook bewegen van bijvoorbeeld armen en benen. Vaak zien we ook dat kinderen juist dan gaan overstrekken. Ze willen hun ongenoegen uiten en gaan om die reden strekken, daar zijn ze immers heel goed in.

Vechten

Wat moet je vooral niet doen?  Dat is er een ‘gevecht’ van maken. Dit ga je sowieso winnen van je kindje, het is echter de vraag of je dit moet willen. Dit zorgt er vaak voor dat een kindje namelijk nog meer overstuur raakt dan het al was.

Lees ook: wat te doen wanneer je kindje reflux heeft.

Daarom is het goed je te realiseren wat je doet als je kindje zich overstrekt. Vaak werkt het om je kindje ‘klein’ te houden. Geef je kindje het gevoel dat het geborgen is en dat het oké is dat het overstrekt maar het daarna wel weer ‘klein’ mag zijn.

Bovenstaand gedrag is eigenlijk het ‘begin’ van het overstrekken. Ook zien we regelmatig kinderen van een maand of zes tot zeven die dit gedrag ook laten zien maar eigenlijk helemaal niet overstuur of verdrietig zijn. Waarom ze dat doen lees je volgende week.

Geef een antwoord