Hypermobiliteit, wanneer kinderen veel leniger zijn dan andere.

Naarmate we ouder worden wordt de mens steeds stijver. Waar je als baby je voeten nog in je mond kunt stoppen heb je op een latere leeftijd al moeite om bij je eigen voeten te komen om je sokken aan te trekken. Sommige kinderen zijn zo lenig dat ze er problemen door ervaren. Dit noemen we (gegeneraliseerde) hypermobiliteit. Wat houdt dit precies in en waar lopen deze kinderen tegenaan? Je leest het in dit artikel.

Hypermobiliteit

Bij het woord mobiliteit hebben we het over beweeglijkheid in termen van de gezondheidszorg. Hyper betekend te veel, of overmatig. De term hypermobiliteit betekend dus niks anders dan overmatige mobiliteit.

Zo lenig!

Bij hypermobiliteit is het banden of pezen stelsel te ruim. Dit noemen we laxiteit. Banden en pezen bevinden zich aan het begin en einde van een spier en rondom en in gewrichten. Bij hypermobiliteit is er een te grote beweging mogelijk rond de gewrichten.

Gegeneraliseerd

Deze vergrootte beweeglijkheid kan zich op verschillende plekken in het lichaam uiten. Het kan bijvoorbeeld alleen in armen of benen en in de rug. Soms is het ook in alle ledematen en in de rug. Dan noemen we dit vaak gegeneraliseerde hypermobiliteit.

Of dit zo is kan een arts of Kinderfysiotherapeut met behulp van een speciale test en graadmeter uitzoeken.

Lees ook: Hoe bewegingsarmoede voor steeds meer blessures zorgt

Maar dan?

Bij kinderen met hypermobiliteit zie je dat ze meer moeite hebben met het controleren van hun gewrichten. Waar bij ieder ander persoon de pezen ervoor zorgen dat een gewricht niet verder kan bewegen zijn het bij deze kinderen de spieren die daarvoor moeten zorgen. Dit kost dus meer energie maar vraagt ook veel meer oefening en controle. Daarom is het ook vaak zo dat wanneer jonge kinderen dit hebben ze meer moeite hebben met het aanleren van nieuwe motorische vaardigheden. Het kost ze simpelweg veel meer moeite om tot dezelfde taak te komen, dus ook meer oefening.

Sport

Juist deze kinderen zouden moeten sporten. Door te sporten worden je spieren sterker en leren de kinderen hoe ze kunnen bewegen. Deze kinderen thuis op de bank zetten helpt op de korte termijn helemaal niks.

Deze kinderen kunnen wel eerder een blessure krijgen omdat ze in de uiterste standen van de gewrichten bewegen en er daardoor sneller overbelasting kan ontstaan. Wanneer je kind begint te klagen over pijn is het goed dit met trainers te bespreken en eventueel een gespecialiseerd kinderfysio om oefeningen te vragen om van de klachten af te komen.

Lees ook: Waarom judo een topsport is voor de motorische en mentale ontwikkeling

Prognose

De prognose bij hypermobiliteit is super gunstig! Ook deze kinderen worden als volwassenen stijver net als wij allemaal. Hierdoor krijgen ze over het algemeen steeds minder problemen en lichamelijk klachten.

Geef een antwoord