Waarom vuisten je ontwikkeling belemmeren

Baby’s hebben een zwaar leven. Wanneer je geboren wordt valt de gewichtloosheid van je af en heb je ineens te maken met de zwaartekracht. Ineens moet je zelf je voeding tot je gaan nemen in plaats van dat dit via je bloed binnenkwam en wordt er motorisch van alles van je verwacht. Waarom hebben baby’s vaak vuisten en wat betekend dit?

Foto’s

Zo vaak zie ik foto’s voorbijkomen van baby’s die vuisten hebben waarbij vaak een stoere tekst als ‘box’ of ‘kijk hij wordt vast een boxer later’ voorbij komen. Bij dit soort foto’s maak ik me altijd een klein beetje zorgen. Waarom heeft dit kindje vuisten? Wat kunnen we doen om meer ontspanning in dit kindje te krijgen?

Spanning

Vaak zijn constante vuisten een teken van spanning. Zodra kinderen geboren worden hebben ze te dealen met de zwaartekracht. Als mens vinden we het prettig om onze handen samen te hebben. Grote kans dat als jij dit aan het lezen bent je je handen samen hebt. Of althans in de buurt van elkaar.

Lees ook: Waarom sommige kinderen overstrekken

Een pasgeborene is nog niet zo sterk en moet veel moeite doen om tegen de zwaartekracht in te kunnen bewegen. Wanneer kinderen hier heel veel moeite mee hebben gaan ze een bepaalde spanning opbouwen.

Stress

Ook kinderen die stress ervaren door bijvoorbeeld onrust in huis, voeding of slaapproblemen bouwen spanning op. Ook dit resulteert zich in vuisten.

Motoriek

Wanneer je vuisten hebt kun je geen speelgoed vastpakken. Leren pakken gaat door trial and error. Het begint per ongeluk en kinderen gaan dit steeds bewuster d oen naarmate ze groter ouder en sterker worden. Wanneer jij altijd vuisten hebt kan dit niet per ongeluk gebeuren. Dit betekent dat de fijne motoriek kan gaan vertragen, maar indirect ook de grove. Want als jij niet de intentie hebt om te pakken omdat het je niet lukt zul je ook minder hard je best doen om te gaan rollen om dan wel bij het speelgoed te komen dat achter je licht.

Lees ook: De ontwikkeling van de fijne motoriek

Spelletjes

Het is belangrijk om de handjes te gaan oefenen. Zo bijvoorbeeld hand-hand spelletjes, of het oefenen met vastpakken. Dit kan door bijvoorbeeld de fles vast te pakken. Het samenbrengen van de handen door de handen bij de elle bogen naar elkaar te gaan bewegen.

Dit alles zorgt ervoor dat je kindje leert dat het de handen kan gebruiken. Hierdoor zal het dit ook steeds meer toe gaan passen en zul je zien dat de vuisten steeds minder worden.

 

Geef een antwoord