Wat is er nodig om kinderfysiotherapeut te worden

Na stiekem best wel wat vragen wat nodig is om een Kinderfysiotherapeut te worden gaat dit artikel daar helemaal over. Dus geen schattige baby’s maar keiharde studie! Wat moet je doen om Kinderfysiotherapeut te worden.

De basis

Nadat minimaal de Havo is afgerond zul je je in moeten schrijven op een hogeschool waar de opleiding fysiotherapie aangeboden wordt. Toen ik ging studeren was het een lotingstudie maar nu is het steeds vaker een selectie. In deze selectie is het noodzakelijk om een motivatiebrief te schrijven en toelatingstoets. Bij loting wordt je ingedeeld op je gemiddelde  eindcijfer en per groep wordt een x percentage toegelaten.

Misschien een grappig detail. Ik was dus uitgeloot. Dat heeft puur met pech te maken, helaas, u zat niet in de groep gelukkige. Ik had toen werkelijk geen idee wat ik moest gaan studeren dus besloot ik een tussenjaar te nemen. Dit had ik net allemaal bedacht, de studie was officieel één dag begonnen en toen kreeg ik een telefoontje, of ik alsnog wilde beginnen.. Uhm, ja top! Dus zonder boeken, zonder intro en zonder eerste lesweek mocht ik toch beginnen!

Lees ook: Wat is een Erbse Parese en hoe kan de kinderfysiotherapeut helpen

Stage

Gedurende de opleiding fysiotherapie is het noodzakelijk mo twee keer een half jaar stage te gaan lopen. Ik heb er gedurende mijn eerste stage voor gekozen om een algemene stage in een particuliere praktijk te lopen waar ook kinderfysiotherapeuten werkzaam waren. Dit zodat ik naast mijn reguliere 24u stage per week een halve dag extra stage kon lopen met de kinderfysiotherapeuten om te besluiten of ik me inderdaad verder wilde gaan richten op de kinderen. Om die reden is mijn laatste stage helemaal met kinderen geweest, in mijn geval bij Groot Klimmendaal in de kinderrevalidatie bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud! Een stage plek die me vlot daarna een werkplek opleverde.

Nog een opleiding

Sommige collega’s kiezen ervoor om eerst nog een paar jaar te gaan werken voordat ze aan hun Master specialisatie beginnen. Ik niet, ik wist zeker, ik word kinderfysiotherapeut. Zonder baan en zonder enig idee hoe ik de hele opleiding ging betalen heb ik me ingeschreven voor de studie.

Deze foto is met goedkeuring van Fysio Oude IJsselstreek geplaatst

Opleiding kinderfysiotherapie

De opleiding kinderfysiotherapie wordt op drie plekken in Nederland gegeven en duurde (toen nog) vier jaar. Ik koos voor de opleiding in Breda, simpelweg omdat daar het meeste praktijklessen gegeven werden en me dat toch wel heel belangrijk leek als ik besloot om kinderfysiotherapeut te worden.

Lees ook: Waarom kinderen in de groeispurt een groter risico lopen op sportblessures

Die vier jaar werken opgedeeld in acht blokken. Vier blokken theorie over de kinderfysiotherapeut opgedeeld in, reguliere klachten, baby’s 0-2 jaar, 2 tot 18 jaar reguliere motorische ontwikkelingsproblematiek en ten slotte het blok revalidatie. Parallel aan deze blokken liepen de blokken over wetenschappelijk onderzoek. Waarbij het laatste jaar alleen maar wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt. Dit is immers nodig om een Master titel te krijgen.

Met mijn diploma!

Deeltijd

Waar de opleiding tot fysiotherapeut een voltijd studie is, is de opleiding tot kinderfysiotherapeut een deeltijdstudie, dit betekend dat wij het eerste jaar ongeveer elke maandag les hadden, de rest van de week waren we vrij. Naarmate de opleiding vorderde kwamen daar veel zelfstandige studiedagen bij waardoor je prima kon werken naast je opleiding.

In opleiding land veranderd veel. Zo is de opleiding tot kinderfysiotherapeut ingekort waardoor bijna alle praktijk weg is maar hij wel een jaar korter duurt. Dit artikel is in 2019 geschreven en gaat over hoe ik mijn opleiding heb doorlopen met de opleidingsmogelijkheden die er toen waren.



Geef een antwoord