Kruipen voor dummies, vanaf nu is niks meer veilig!

Eindelijk is het zo ver! Uh, nee niet dat je kindje kan kruipen, maar dat het moment gekomen is dat er NIKS meer veilig is in huis. Of nou ja, niks op de vloer is meer veilig. Wist je dat er verschillende manieren zijn om te kunnen kruipen? Wist je dat kruipen eigenlijk helemaal niet zo ‘handig’ is? Je leest het in dit artikel.

Hoera niks is meer veilig

Eindelijk is je kindje zo ver. Het kan zich ‘echt’ gaan voortbewegen. Na lang in handen knieën stand heen en weer te hebben gewiegd om vervolgens weer plat op je buik te gaan liggen, hebben ze eindelijk de eerste versnelling gevonden. Het versnellen is ie

ts wat ze al heel snel door hebben en voor je het weet zijn ze bijna sneller dan jij!

Lees ook: Kruipen vs Billenschuiven. Wat doe het met de motoriek?

Persoonlijk vind ik kruipen één van de leukste fasen. Helemaal

wanneer ze ook het zitten door hebben. Ze kruipen naar een stuk speelgoed toe, gaan daar lekker zitten spelen. Je kunt ze roepen of lokken en ze komen (soms) naar je toe! Je krijgt nu steeds meer interactie met spel en ze gaan steeds meer brabbelen.

 

Variaties in kruipen

Heel simpel genomen zijn er twee variaties in kruipen. Kikkerend en alternerend.

Bij kikkerend kruipen beweegt je kindje beide handen tegelijk naar voren en sluit daarna beide benen tegelijk aan met soms een kleine hupbeweging. Het is eigenlijk bijna dezelfde techniek als bij het billenschuiven alleen zit je kindje hierbij op zijn knieën in plaats van de billen.

Mijn voorkeur gaat uit naar de volgende variatie (voor zover we hier voorkeur voor kunnen hebben). Een alternatief is alternerend. Dit betekent dat rechts wat anders doet dan links. Dus de rechterhand gaat naar voren en de linkerknie en andersom. Deze kinderen kunnen vaak veel meer vaart maken dan kinderen die kikkerend kruipen.

Lees ook: Wat het leger en stopcontacten met elkaar te maken hebben.

Je handen vol

Waarom kruipen soms heel onhandig is? Nou kijk, als je kruipt heb je je handen nodig om vooruit te komen. Dus je handen steunen op de grond. Maar hoe moet je dan speelgoed meenemen?

Eigenlijk ben ik NOOIT voorstander van billenschuiven, maar ik wil deze kids toch ook wel een keer voorzien van credits. Want als je namelijk op je billen schuift kun je dit soms met één en soms zelfs zonder handen. Zo heb je je handen vrij om spelgoed mee te nemen en kun je speelgoed verplaatsen en neerleggen waar jij er graag mee wilt spelen.

Tja zo heeft ieder voordeel zijn nadeel!

Volgende week lees je wat een berengang nu eindelijk is en hoe je kindje vanuit kruipen verder moet!

 

1 gedachte over “Kruipen voor dummies, vanaf nu is niks meer veilig!”

  1. Pingback: Wanneer gaat een baby kruipen? - Papablogger

Geef een antwoord