De hele wereld mag het weten, je kindje staat! Maar hoe dan nu lopen?

We zijn eindelijk zo ver! We staan! Hoe trots is je kleintje als het voor het eerst echt kan staan! En hoe trots ben je als moeder. Alle vriendinnen en opa’s en oma’s zullen filmpjes en foto’s in hun whatsapp berichten vinden want de hele wereld mag het weten. Maar hoe ga je vanuit stand nou eigenlijk aan de wandel? Je leest het in deze blog.

De ene voet voor de andere

Voor ons, motorisch ‘uit ontwikkelde’ volwassenen is lopen (meestal) heel eenvoudig. Het is je ene voet voor je andere voet zetten en volhouden. Niks meer en niks minder. Maar als je dit voor het eerst gaat doen is het wel een heel ander verhaal.

De meeste kindjes beginnen niet met bovenstaande, meestal gaan ze wanneer ze eindelijk kunnen staan eerst voorzichtig gewicht verplaatsen. Hierbij maken ze nog geen passen maar wiegen ze eigenlijk op beide benen naar links en naar rechts. Wanneer ze voelen dat als ze hun gewicht verplaatsen ze een voet los kunnen halen gaan ze pas een voet verplaatsen. Dit begint altijd naar de zijkant. Hierbij steunen ze vaak met handen en/of buik tegen een tafel of bank of iets dergelijks en maken ze heel voorzichtig kleine zijwaartse passen. Waarom eerst zijwaarts?

Lees ook: Loopstoeltjes, hoe beinvloeden ze de motoriek van het lopen. 

Wanneer je zijwaarts loopt hoef je niet je gewicht naar voren te verplaatsen. Dit is voor een eerste keer best eng. Voor je gevoel ga je omvallen en moet je precies op het juiste moment je voet verplaatsen. Als je dit nog moet leren is je timing niet optimaal en zul je anders regelmatig met de neus op de vloer landen. Geen succes.

Na het zijwaarts lopen kan het zijn dat je kindje gaat ‘oversteken’. Bijvoorbeeld van bank naar tafel, van tafel naar stoel of iets anders wat de buurt zit. Hierbij beginnen ze vaak zijwaarts en als ze dit voldoende onder de knie hebben zullen ze de ‘vooruit’ gaan vinden.

Deze kleine boef kan net los staan! Kijk eens hoe trots hij is.
Deze kleine boef kan net los staan! Kijk eens hoe trots hij is.

Hoe dit te helpen

Met name het oversteken is iets waar je bij kunt helpen. Door de tafel zo dicht bij de bank te zetten dat je kindje geen pas los hoeft te zetten om de oversteek te kunnen maken,  kun je dit veel oefenen. Wanneer je kindje dit gemakkelijk doet ga je langzaam (wanneer ze het niet zien) de tafel naar achteren verschuiven. Hierdoor moet het een steeds grotere afstand overbruggen tot het uiteindelijk even los moet staan .

Lees ook: Alles over de eerste schoentjes van je kindje.

Het gaat niet zo vlot als ik het hier boven beschrijf. Hier gaan heel wat oefensessies en pogingen aan vooraf. Er zullen ook zeker ‘pogingen’ mislukken en dan zal je kindje met de billen op de grond belanden. Ojee, niks aan de hand, weer opstaan en door oefenen.

Volgende week alweer de laatste in de reeks van het ‘voortbewegen’. Dan zijn de tenenlopers aan de beurt!

Geef een antwoord