Als je lijf nog niet rijp is maar je al wel geboren bent, matig vroeggeboren kinderen

Nadat we vorige week de introductie hebben gedaan over prematuren en dysmaturen, gaan we hier vandaag over verder. In deze blog hebben we het over de matig vroeggeboren kinderen. Wat zijn matig vroeggeboren kinderen en waar lopen deze kindjes tegenaan. Je leest het in dit artikel.

Matig vroeg

Onder deze categorie vallen de kinderen die geboren zijn tussen de 32 weken en 36 weken plus 6 dagen. In deze groep kinderen zien we veel verschillen in de ‘status’ van het kind bij de geboorte. Het ene kind doet het ontzettend goed en het andere kind heeft serieuze problemen.

Lees ook: Nog zo klein en en al zo sterk, prematuur geboren kindjes. 

Hoe eerder het kindje geboren wordt hoe minder ‘af’ het is. Een zwangerschap duurt niet voor niks 40 weken. Het lichaam heeft die tijd nodig om volledig te rijpen en klaar te zijn voor de wereld buiten de baarmoeder.

Longen

Een van de eerste ingrepen die artsen vaak doen op het moment dat een vroeggeboorte zich aan dreigt te bieden is longrijpers geven. Het woord zegt het eigenlijk al, medicatie om de longen vervroegd te laten rijpen. Dit om het kindje zo snel mogelijk klaar te maken voor de situatie buiten de baarmoeder. Je kunt kindjes namelijk niet zonder risico aan het zuurstofleggen.

Voeding

Niet alle kindjes die geboren worden tussen de 32 en 36,6 weken zijn in staat zelf (voldoende) voeding binnen te krijgen. Drinken is zeer inspannend en deze kindjes moeten al zo hard vechten. Het gevaar is dan dat ze doordat drinken zoveel energie kost ze onvoldoende drinken en juist alleen maar zwakker worden.

Wanneer het kindje zelf onvoldoende kan drinken krijgen ze vaan sondevoeding. Er wordt dan via de neus een klein slangetje naar de maag aangelegd waardoor er langzaam voeding in de maag kan komen zonder dat het kindje hiervoor moet werken.

Nadeel van sondevoeding

Een nadeel hiervan is echter dat kindjes het steeds moeilijker vinden wel uit de fles te drinken daardoor steeds meer via de sonde krijgen en minder zelf drinken. Het is eigenlijk een soort van conditietraining. Door het te blijven doen kunnen ze het maar als ze te moe worden of te zwak en ze moeten over op de sonde zien we vaak dat de hoeveelheid zelf gedronken melk sterk afneemt.

Dit moet dan ook weer opgebouwd worden wanneer het kindje weer sterk genoeg is. Het is eigenlijk een soort van conditietraining. Steeds krijgt het kindje meer voeding binnen via de fles dan via de sonde en zo kan het langzaam opgebouwd worden.

Volgende week lees je verder over prematuren kindjes!

 

Geef een antwoord