Hardlopen na een zwangerschap, waarom je beter een half jaar kunt wachten

Na een zwangerschap is je lijf ontzettend veranderd. Meestal wordt gezegd dat je na 6 weken weer alles mag. Is dat wel zo? Hoe zit dat met hardlopen? Waar moet je rekening mee houden? Dit alles lees je in dit artikel.

Zwangerschap

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen is een zwangerschap voor je lijf heftig. Gedurende een zwangerschap is je lijf continu aan het veranderingen. Door het groeiende kindje moet er steeds meer ruimte komen in je lijf. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer ruimte gemaakt moet worden. Dit gebeurt mede door het verweken van de banden. Dit maakt dat er meer ruimte is voor het kindje om te groeien.

Lees ook: Verweken van de banden tijdens zwangerschap

Bevalling

Tijdens een bevalling kunnen er allerlei complicaties optreden. Dan hoef je niet meteen aan hele ‘ernstige’ dingen te denken. Wist je dat een knip of inscheuring feitelijk al een complicatie is gedurende de geboorte? Omdat dit heel veel gebeurt wordt hier over gesproken alsof het heel normaal is en het er ‘allemaal maar bij hoort’.

Een mogelijk complicatie als gevolg van een knip hebben vrouwen in het begin weinig last van. Althans, het herstel van de knip, dan wel niet gehecht, doet pijn en voel je bij het bewegen. Om te voorkomen dat je dit als pas bevallen vrouw heel veel voelt gaan deze dames hun bekkenbodem aanspannen. Door het aan te spannen kun je de bewegingen beter controleren en lijkt het of je minder pijn hebt.

Bewuste ontspanning

Het probleem van te veel spanning op de bekkenbodem betekend dat het moeilijk wordt om dit te ontspannen. Gedurende onze ademhaling beweegt het middenrif en de bekkenbodem. Tijdens een inademing bewegen het middenrif en de bekkenbodem naar beneden. De bekkenbodem ontspant. Tijdens de uitademing spant de bekken bodem zich lichtjes aan en komt deze weer omhoog.

Dames die net bevallen zijn moeten weer anders leren ademen. Als je dan ook nog constante spanning in je bekkenbodem hebt is er letterlijk minder ruimte om te ademen. Als bij de inademing de bekkenbodem niet mee naar beneden beweegt zien we dat de buik en borstkas meer uit gaat zetten en dat er tijdens de uitademing geduwd wordt vanuit de buik. Dames hebben dan de neiging om hun navel in te trekken.

Dit in relatie tot sporten

Wanneer we gaan sporten is de ademhaling ontzettend belangrijk. Door een correcte ademhaling kan de bekkenbodem aan- en ontspannen en blijft de drukverdeling in de romp optimaal. Gedurende zware inspanning, tillen of rennen en springen neemt die druk wisselend toe. Wanneer vrouwen een constante spanning in de bekkenbodem hebben zien we dat wanneer de spanning in de romp nog verder toeneemt. Door deze toename kunnen sommige vrouwen deze spanning niet voldoende vasthouden en klachten als urineverlies of pijnklachten in de bekkenbodem krijgen tijdens het sporten. Dit kan zelfs tot jaren na de bevalling aanwezig zijn.

Lees ook: Fitte moeders krijgen motorisch beter ontwikkelde kinderen

Wanneer dan hardlopen

Dit is uiteraard per persoon verschillend. Het verschilt namelijk ook of je wel of geen borstvoeding geeft. Wel borstvoeding betekend relaxine (verwekingshormoon) in je bloed en dus wekere banden. Daarnaast maakt de mate van complicaties uit en in hoeverre jij in staat bent je bekkenbodem te controleren.

Probeer hardlopen de eerste drie tot zes maanden te vermijden. Geef je lijf de tijd om te herstellen maar om ook zelf de controle over je ademhaling en bekkenbodem weer terug te krijgen.

Heb je twijfels over problemen na je bevalling ga dan naar de bekkenfysiotherapeut of een goede trainer die zich heeft gespecialiseerd in het herstel na een bevalling.

Geef een antwoord